Πάνω που λέγαμε ότι θα ηρεμήσουμε αφού τα πράγματα φάνηκαν να παίρνουν μία σειρά… τα γνωστά φαινόμενα έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους.
Ο λόγος για τα ανοιχτά μέτωπα που αφήνει πίσω της η μη ψήφιση του νόμου για το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου για τους μη επιλέγοντες βιομηχανικούς πελάτες.
Η βιομηχανία είχε εγκαίρως και πολλάκις κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας τις επιπτώσεις από τη μη ψήφιση του Νόμου. Οι οποίες είναι εξόχως σημαντικές.
Και εξηγούμαστε (όχι για πρώτη φορά)
Στην ουσία οι μη επιλέγοντες βιομηχανικοί πελάτες αποκλείονται από την ετήσια δημοπρασία του φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ, δηλαδή το βασικό και κύριο μέτρο που είχε προωθήσει η κυβέρνηση για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στην αγορά του φυσικού αερίου.
Το πρόβλημα δεν είναι ότι αποκλείονται οι εν λόγω βιομηχανίες από ένα προϊόν (αέριο δημοπρασιών) στο οποίο δεν είχαν μέχρι σήμερα. Στις προηγούμενες δημοπρασίες οι μη επιλέγοντες των περιοχών των νέων ΕΠΑ συμμετείχαν κανονικά χωρίς περιορισμούς στις δημοπρασίες. Έχουμε δηλαδή όχι βελτίωση, ούτε καν στασιμότητα αλλά οπισθοχώρηση αφού για τις συγκεκριμένες μονάδες υπάρχει μια διαφορά στο κόστος προμήθειας του φ.α της τάξης των 15Ευρώ/MWh, με τις νέες ρυθμίσεις .
Τι έχει αλλάξει;
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις για τις δημοπρασίες η παράδοση θα γίνεται στο εικονικό σημείο , γεγονός το οποίο επιβάλλει υπογραφή σύμβασης μεταφοράς με τον ΔΕΣΦΑ .
Η υπογραφή της σύμβασης προϋποθέτει ο πελάτης να είναι χρήστης. Και εδώ έχουμε το αδιέξοδο αφού βάσει του ισχύοντος νόμος οι μη επιλέγοντες πελάτες δεν μπορούν να γίνουν χρήστες του συστήματος.
Και επειδή η βιομηχανία μιλάει με νούμερα, η οικονομική επιβάρυνση για μια μέση μονάδα θα είναι της τάξης των 600.000Ευρώ/MWh.
Και μετά κάποιοι αναρωτιούνται γιατί κλείνουν οι βιομηχανίες και μεταφέρονται στη Βουλγαρία.
Ας είναι καλά η ΔΕΠΑ και τα κέρδη της.
Το ερώτημα πλέον αφορά την κυβέρνηση στην κορυφή της, αφού το υπουργείο κοιτάει αμήχανα.
Η λύση είναι απλή
Η κυβέρνηση περνά μία τροπολογία μόνο για την κατάργηση του καθεστώτος των μη επιλεγόντων για τους βιομηχανικούς πελάτες .
Ιδιαίτερα για τις βιομηχανίες στις περιοχές των νέων ΕΠΑ δεν υπάρχει πρόβλημα αφού ακόμη εκεί δεν έχουν συσταθεί εταιρείες παροχής. Και εδώ είναι ένα ερωτηματικό γιατί στις νέες ΕΠΑ η ΔΕΠΑ παραμένει μονοπώλιο. Πως γίνεται αυτό όταν η παρέκκλιση που έχει δοθεί ισχύει για μετά την ίδρυση της νέας ΕΠΑ. Πόσα χρόνια θα παραμένει η βιομηχανία κάτω από τα δεσμά του μονοπωλίου.
Με αυτά και μ΄αυτά, και να θέλεις να αγιάσεις, δε σ΄αφήνουν…