Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΕΑ) έκλεισε το θέμα της διαιτησίας του Αλουμινίου ως προς το θέμα κρατικής ενίσχυσης.Δηλαδή η τιμή 36,6Ευρω/MWH θεωρείται λογική για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα για σταθερό φορτίο με ΣΧ=98% και όγκο 2.700Gwh.
Πιστεύουμε ότι η ίδια απόφαση κλείνει και το θέμα κρατικής ενίσχυσης των τιμολογίων της ΓΣ της ΔΕΗ του Φεβρουαρίου 2014 που επιχειρήθηκε να τεθεί κατ ‘αρχήν με την ανακοίνωση του βασικού μετόχου περί εκτάκτων συνθηκών , στη συνέχειαμε τον τρόπο που τα εφάρμοσε η ΔΕΗ εμφανίζοντας πολύ υψηλές εκπτώσεις και τέλος στην άρνηση της ΔΕΗ να απαντήσει σε όσους ανακινούν θέμα παράνομων τιμολογίων τον τελευταίο καιρό.
Η απάντηση σε όλους αυτούς λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση της ΕΕΑ για την διαιτησία με την ΑτΕ είναι ότι δεν υπάρχει θέμα επιλεκτικής μεταχείρισης ως προς ορισμένες βιομηχανίες με ευέλικτο προφίλ λειτουργίας καθώς η τιμή που προκύπτει με τα μειωμένα τιμολόγια της ΔΕΗ της ΓΣ του 2014 για αυτούς τους καταναλωτές είναι απόλυτα συμβατή με την απόφαση της ΕΕΑ λόγω του ιδιαίτερου προφίλ λειτουργίας τους και εφόσον το ίδιο τιμολόγιο εφαρμοζόμενο για καταναλωτές με σταθερό προφίλ είναι 20% υψηλότερη από την τιμή της διαιτησίας.
Μπορεί μεν η τιμή στη νυχτερινή ζώνη στο εν λόγω τιμολόγιο να ορίστηκε χαμηλή σκόπιμα από την ΔΕΗ αλλά συνοδεύεται από πολύ υψηλή τιμή στη ζώνη αιχμής, ώστε η τελική τιμή να προκύπτει 20% πάνω από την απόφαση της διαιτησίας. Όποιος λοιπόν αναζητεί την χαμηλή τιμή στην νυχτερινή ζώνη που έχει αυτό το τιμολόγιο θα πρέπει να αποδεχθεί και την υψηλή τιμή στη ζώνη αιχμής καθώς και την πολύ υψηλή χρέωση ισχύος στη ζώνη αιχμής.
Σαφώς υπάρχουν πλεονεκτήματα για ένα σταθερό φορτίο. Μπορεί μεν να εξασφαλίζει φορτίο για μια μονάδα βάσης από μόνο του αλλά όμως συμμετέχει στην 5-6ωρη απογευματινή ζώνη αιχμής 18.00-23.00 κάθε ημέρα , γεγονός που τον διαφοροποιεί από το λεγόμενο ευέλικτο φορτίο.
Η σημερινή καμπύλη φορτίου του συστήματος έχει ιδιαιτερότητες. Τα Φ/Β έκοψαν την μεσημεριανή αιχμή περισσότερο από όσο χρειαζόταν με αποτέλεσμα να απαιτούνται φορτία μεταξύ 14.00-18.00.Εάν μπορούσαν να βρεθούν μεγάλα ευέλικτα φορτία να μπούν αυτές τις ώρες θα μείωναν την ανάγκη ύπαρξης ευέλικτων μονάδων παραγωγής που ουσιαστικά χρειάζονται μόνο για αυτές τις ώρες.
Ποιά φορτία είναι αυτά?
Μα φυσικά πρώτα οι χαλυβουργίες με 250MW αλλά και τα τσιμέντα άλλα 70MW.
Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας.
Και κάτι ακόμα.Οι Ελληνικές χαλυβουργίες επένδυσαν στην υπερδιαστασιολόγηση των ηλεκτρικών κλιβάνων ώστε να μην απαιτείται να λειτουργούν 24 ώρες.
Άρα δικαιούνται μακράν το χαμηλότερο τιμολόγιο.