Έντονη κινητικότητα και σοβαρές διεργασίες υπέρ της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας συντελούνται αυτήν την περίοδο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την ελληνική πλευρά να … “λάμπει δια της απουσίας της”.
Η αρχή έγινε στα τέλη Ιουνίου, όταν 19 υπουργοί ανάπτυξης κρατών μελών της ΕΕ συνυπέγραψαν τη διακήρυξη του Βερολίνου ένα κείμενο που επισημαίνει ότι για να υπάρξει μια ισχυρή Ευρώπη απαραίτητη προϋπόθεση είναι ένας πραγματικά ανταγωνιστικός βιομηχανικός τομέας.
Στις εποχές ανασφάλειας που ζούμε απαιτείται μια νέα ώθηση για τη βιομηχανία μας, που θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε την ικανότητα για καινοτομία, ενίσχυση της ευημερίας και δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, τονίζει χαρακτηριστικά η διακήρυξη που υπογράφεται από τους υπουργούς ανάπτυξης της Αυστρίας, του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Τσεχίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ουγγαρίας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Μάλτας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας.
Η ελληνική απουσία από τη βιομηχανική διακήρυξη του Βερολίνου δεν έμεινε ασχολίαστη από το σωματείο Ελληνική Παραγωγή, το οποίο επισήμανε την ανάγκη η Ελλάδα να συνταχθεί με την πρωτοβουλία αυτή και να συμβάλλει με επεξεργασμένες προτάσεις στην υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική που θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τα τέλη του χρόνου.
Έχει έρθει η στιγμή η Ελλάδα να ξαναγίνει συν-διαμορφωτής των ευρωπαϊκών αποφάσεων για την ανάπτυξη και σε αυτήν την προσπάθεια η Ελληνική Παραγωγή δηλώνει έτοιμη και πρόθυμη να συμβάλλει με κάθε τρόπο, αναφέρει χαρακτηριστικά η Ελληνική Παραγωγή.
Εκτός όμως από την διακήρυξη του Βερολίνου την περασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμα που υιοθέτησε σχετικά με την ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική, χαρακτηρίζει τη βιομηχανία “κινητήρια δύναμη ανάπτυξης, απασχόλησης και καινοτομίας” και επισημαίνει ότι στην Ευρώπη “πάνω από 50 εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης και το 65% των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη οφείλονται στη βιομηχανία”.
Το ψήφισμα του ΕΚ επιβεβαιώνει τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης για τη μεταποιητική βιομηχανία που εκπόνησε πρόσφατα το ΙΟΒΕ, για λογαριασμό της “Ελληνικής Παραγωγής”. Σύμφωνα με τη μελέτη η βιομηχανία μπορεί και πρέπει να παίξει καταλυτικό ρόλο για να δημιουργηθεί στην Ελλάδα ένα νέο, δυναμικό κι εξωστρεφές αναπτυξιακό υπόδειγμα, με ποιοτικές θέσεις εργασίας που θα δίνουν προοπτικές καριέρας αναχαιτίζοντας το κύμα φυγής των νέων στο εξωτερικό.
Σημειώνεται ότι το ψήφισμα του ΕΚ μεταξύ άλλων ζητεί από την Επιτροπή να διαμορφώσει, μέχρι τις αρχές του 2018 και από κοινού με τα κράτη μέλη, μια στρατηγική της Ένωσης και ένα σχέδιο δράσης για μια συνεκτική και ολοκληρωμένη βιομηχανική πολιτική που θα αποσκοπεί στην επανεκβιομηχάνιση της Ευρώπης. Το σχέδιο επαναβιομηχάνισης θα πρέπει να περιλαμβάνει σύμφωνα με το Ευρωκοινοβούλιο συγκεκριμένους στόχους, δείκτες, μέτρα και χρονικά πλαίσια.
Οι αποφάσεις αυτές που ελήφθησαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπογραμμίζουν τη σημασία της βιομηχανίας και δείχνουν το δρόμο που και η χώρα μας πρέπει να ακολουθήσει για την ανάπτυξη της εθνικής Οικονομίας και την οριστική έξοδο από την κρίση, σχολίασε σχετικά η Ελληνική Παραγωγή.
(capital.gr)